Vergoeding

De zorg van praktijk Meerzicht valt helaas nog niet onder de basisverzekering. NOBCO, de beroepsvereniging waarbij praktijk Meerzicht is aangesloten is wel bezig om afspraken te maken met zorgverzekeraars over vergoeding van consulten van aangesloten coaches. Diverse organisaties van/voor begeleidende beroepen zijn namelijk verenigd in de Nederlandse Federatie voor Begeleidingskunde (NFBK). NFBK is bezig om het vergoeden van consulten voor elkaar te krijgen. NOBCO is bij NFBK aangesloten.
Gelukkig zijn er een aantal manieren om wel toegang te krijgen tot een coachbudget. Bekijk hieronder welke optie geschikt voor je kan zijn. De onderstaande opties zijn ter indicatie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

 1. CAO
  Vakbonden en werkgevers zien gelukkig steeds vaker het belang van persoonlijke ontwikkeling in. De kans is aanwezig dat in je CAO een coach- of opleidingsbudget is opgenomen. Het meest voorkomende bedrag is 500 euro per jaar. Je CAO is online terug te vinden (check het intranet op je werk) of op te vragen bij je HR-manager.
 2. Controleer de mogelijkheden bij je HR-manager
  HR of personeelszaken beschikken vaak over een opleidings- of bijzonder budget wat besteed kan worden aan onder andere coaching. Goed om te weten: coaching is vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling relatief goedkoop en effectief voor bedrijven en wordt dus zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR-managers. Je kunt eerst bij mij een gratis oriƫntatiegesprek plannen zodat we samen een plan en offerte kunnen maken.
 3. Ga de mogelijkheden na bij je manager of de directeur
  Soms gaat niet de HR-manager over de uitgaven aan persoonlijke ontwikkeling maar je manager of zelfs de directeur. Ook in dit geval kun je gerust eerst een gratis oriƫntatiegesprek plannen met mij zodat ik je kan helpen met een plan en een offerte voorstel die je dan daarna kan overleggen met je directeur of manager.
 4. Belastingaftrek bij ondernemers
  Kosten voor coaching voor zelfstandige ondernemers zijn aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl
 5. Belastingaftrek bij particulieren
  In bepaalde gevallen kunnen kosten voor coaching en loopbaanbegeleiding afgetrokken worden van de belasting. Het gaat dan om kosten die gezien worden als studiekosten en scholingsuitgaven. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden: de uitgaven moeten gericht zijn op je (toekomstige) beroep, er moet sprake zijn van een leertraject onder toezicht en het bedrag (min eventuele vergoedingen) moet hoger zijn dan 250 euro. Als je dit nauwkeurig wilt uitzoeken is de kans aanwezig dat je hier een belastingadviseur bij nodig zal hebben.
 6. Wanneer je een UWV-uitkering ontvangt
  De uitkeringsinstantie (UWV) stelt geld beschikbaar voor herstel en integratie. Als je een uitkering ontvangt kan je bij het UWV informeren of er geld beschikbaar voor je is. Bespreek dit met je UWV-coach.
 7. Coaching via de ziektekostenverzekeraar
  Coaching valt niet onder primaire ziektekosten en wordt daardoor meestal niet (geheel) vergoed. Coaching wordt door een zorgverzekeraar vaak vergoed onder de noemer counseling, psychosociale hulpverlening of alternatieve behandelingen. Soms bieden verzekeraars een aparte vergoeding voor coaching. Ik adviseer je daarom de mogelijkheden voor vergoeding van coaching na te gaan bij je ziektekostenverzekeraar.
 8. Coaching via PGB
  Mensen met een PersoonsGebondenBudget (PGB) kunnen in een aantal gevallen de kosten via PGB vergoed krijgen.

NOBCO en afspraken zorgverzekeraars
NOBCO, de beroepsvereniging waarbij praktijk Meerzicht is aangesloten werkt er hard aan om afspraken te kunnen maken met zorgverzekeraars over vergoeding van consulten van aangesloten coaches. Diverse organisaties van/voor begeleidende beroepen zijn namelijk verenigd in de Nederlandse Federatie voor Begeleidingskunde (NFBK). NFBK is bezig om het vergoeden van consulten voor elkaar te krijgen. NOBCO is bij NFBK aangesloten.
Contact
Wil je weten wat praktijk Meerzicht voor jou kan betekenen of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? Bekijk hier het aanbod of neem direct contact op via onderstaand formulier.